I løbet af et junior-år kommer vi typisk igennem temaer som orientering, håndværk, båltænding, opbygning af lejr og meget mere, der hører friluftslivet til. Ligegyldigt hvad vi laver er samarbejde, respekt, grin og sure tæer altid det bærende element.
I juniorgrenen begynder vi for alvor at arbejde i patruljer og ud fra spejder-metoden ”børn lærer børn”. Det betyder, at der vælges en patruljeleder og –assistent, der f.eks. skal formidle beskeder videre til resten af deres patruljemedlemmer, uddelegere opgaver eller sikre sig at alle er med og har det godt. Det er en svær kunst! – men fedt, når det lykkes.
Juniorerne tager på 5-6 weekendture i løbet af året og er derudover på en sommerlejr af ca. en uges varighed. Juniorespejdere kan også deltage i forskellige løb og kurser, fx. 24silkeborg, PLan, Indaba og PUF.
Når vi er afsted på tur, bærer juniorerne selv deres oppakning på vandreture, de finder selv vej og de er til en vis grad selv ansvarlige for at få fællesskabet i teltet til at fungere.
Som juniorspejder er du meget større end ”de små”, men lidt mindre end ”de store”. Som junior har man allerede lært en del, men der er stadig meget at lære, inden man bliver storspejder, hvor man skal kunne klare det meste selv.
For at kunne klare os på lejr, lærer vi, som juniorer at bruge en økse. Den er et godt redskab, når der skal laves brænde til bålet. Og det der med bål, det kan vi bare, også uden ledernes hjælp. Når vi tager på sommerlejr, er det selvfølgelig i telt. Det kan være meget forskelligt hvad vi laver, nogle gange bygger vi en hel lejr med køkkenbord, brændeskjul osv. andre gange er vi mere på hejk, dvs. gåtur ude af lejren for at opleve og sove i bivuak.
Vi deltager også i gruppeaktiviteter, det kan være at deltage i spejderhjælpen, at sælge lodsedler eller hjælpe med at samle juletræer.